Nieuwbouw zaal Musis Sacrum in historische harmonie

Na het afblazen van het Kunstencluster was het in mei 2014 positief nieuws om te vernemen dat Musis Sacrum een impuls gaat krijgen. Wat echter een teleurstelling toen ik in september 2014 het ontwerp zag en met mij velen anderen, nu al wordt het genoemd “De Schoenendoos”. Om onder de aandacht te brengen dat het ook anders kan, geef ik hier de ruimte aan tekst en schets van betrokken Arnhemmer Roeland Verouden:

Hoeveel jaar blijft deze uitbreiding aan het Musis staan?

Kort geleden werd mijn gemoed opgeschrikt door wéér een sanitair stuk architectuur aan een klassiek gebouw! Eerst waren daar de uitbreiding aan het Concertgebouw in Amsterdam en toen de badkuip aan het Stedelijk Museum Amsterdam, nu is ons geliefde Musis Sacrum het slachtoffer van een brute op handen zijnde uitbreiding, gelukkig is het nu nog een plan. Ik ken alle academische argumenten om een zo’n afwijkend mogelijk en liefst reversibele uitbreiding te wensen, maar zo afwijkend is werkelijk niet nodig!

Evenwicht bestaande oudbouw en nieuwbouw

In de opdracht van de gemeente staat bovendien dat het contrast met de huidige uitbouw uit de jaren tachtig groot is, ofwel onwenselijk. Wat er nu bijgepland is, is vele malen afwijkender en daarom stelt de architect dat de nieuwe zaal los van het huidige gebouw moet komen, slechts terughouden gekoppeld. Juist: omdat het dus niets te maken heeft met het huidige pand, het is gewoon weer een kans om visueel te choqueren en te scoren! Het ziet er niet uit, de combinatie is hopeloos!
Kunnen we het tij nog keren? Kunnen we niet een fraaier plan laten bouwen aldaar, waarmee het gebouw een veel duurzamere vergroting kent. Laten we een uitbreiding maken die van een meerwaarde is aan het huidige gebouw. Waardoor het bestaand in een nieuw evenwicht komt en als één geheel van schone architectuur zal vormen.

Nu het moment om het wel duurzaam aan te pakken

Waarom zou een geheel bij de historische architectuur passende uitbreiding niet ook mogelijk zijn? Dat kan toch op weinig weerstand stuiten? Natuurlijk kun je zeggen dat dat niet meer van deze tijd is en te duur (is het huidige plan niet erg kostbaar, dubbel gekromde oppervlakken, veel onderhoudsgevoelige oplossingen?). Zou een passende en subtielere uitbreiding niet op meer goedkeuring kunnen rekenen van de meeste Arnhemmers, en de bezoekers van het gebouw?

Kies voor een invulling in historische harmonie

Het spreekt toch van veel meer respect voor het monumentale gebouw als we er iets passend bij zetten. Om de publieke discussie aan te wakkeren bovenaan de blog een schets (westelijk zijaanzicht, de entreegevel), met een voorstel waar ik me veel meer bij kan voorstellen dat het blijvend is voor de toekomst. Het gaat me er niet om dat ik (ook een architect) het zou moeten doen, wie dan ook die mag het doen, als het resultaat maar van meer kwaliteit, passendheid en eenheid getuigt.

Schets en tekst door Roeland Verouden, architect van Art of Building